Dressuurhengst

Kyton

Kyton, de meest succesvolle hengst van zijn jaargang, als Hippiade-kampioen Z2 dressuur, winnaar  Subli Cup-selectiewedstrijden, geselecteerd voor het WK Jonge Dressuurpaarden en KNHS Indoorkampioen ZZ-licht 2022.

Kleur: Donkere vos

Maat: 1.69m

Geboren: 2015

Stamboek: KWPN, Oldenburger

Dekgeld: € 1.000,- excl. BTW

Meest succesvolle hengst van zijn jaargang

Met Bart Veeze in het zadel is Kyton de meest succesvolle hengst van zijn jaargang. Begin maart wonnen ze in Ermelo met overmacht het KNHS Indoorkampioenschap in de klasse ZZ-licht. Na topklasseringen in de jonge paardenrubrieken voegde Kyton in 2021 de Hippiade titel in de Z2-dressuur toe aan zijn indrukwekkende palmares. Dit voorjaar plaatste Kyton zich voor de KNHS Indoorkampioenschappen in het ZZ-licht met de titel op de Gelderse kampioenschappen. Kyton debuteerde in het ZZ-zwaar met een score van bijna 75 procent en is daarmee al gekwalificeerd voor het NK Dressuur in mei.

Overtuigende scores op Subli Cup selectiewedstrijden

In 2020 won Bart Veeze met Kyton de Subli Cup selectiewedstrijden in Emmeloord, Tolbert en Werkendam met overtuigende scores van ruim boven de 80 procent en met lovende jurycommentaren. Zijn aanleg voor verzamelen en zijn fantastische instelling leverde Kyton ook een ticket op voor het WK Jonge dressuurpaarden in Verden in december, dat vanwege de corona-pandemie helaas werd afgelast.

Kyton bevestigde daarmee de goede cijfers die hij tijdens het verrichtingsonderzoek in 2018 ontving, waaronder een 9 voor rijdbaarheid en de 8-en voor stap, draf en galop.

In de verrichtingsrapportage staat het volgende vermeld:

Kyton is een eerlijke, betrouwbare en op zijn ruiter geconcentreerde hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en onderscheidt zich door zijn grote mate van rijdbaarheid. De stap is zuiver, actief, goed van ruimte en wordt met veel lichaamsgebruik getoond. In draf heeft de hengst een goede beentechniek, een goede ruimte met een actief ondertredend achterbeen dat goed tot dragen komt. De galop is krachtig, bergop, gedragen en goed van ruimte met een goede voorbeentechniek. Kyton beweegt met veel souplesse, ruim voldoende houding en veel balans.

Als dressuurpaard heeft Kyton veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Afstamming

 

Kyton is de eerste goedgekeurde zoon van de goed fokkende Ferguson, die met succes in de Lichte tour wordt uitgebracht. De van 34 in het stamboek opgenomen dochters van de Floriscount-zoon zijn er al 14 elite, is er 1 keur en 12 voeren het sterpredicaat. Daarmee is het sterpercentage van Ferguson bijna 80 procent. Ook in de testen scoren zijn dochters ver boven gemiddeld. Net als bij Kyton valt hun goede instelling en aanleg tot verzamelen op.

Zijn keurpreferente moeder Wilbria is een opvallende, correct gebouwde merrie die naast Kyton al vijf predicaatnakomelingen bracht. In de aanlegtest werd haar galop met een 8,5 beoordeeld. Daar is haar vader Ferro mede verantwoordelijk voor. De Olympische dressuurhengst is één de grondleggers van de moderne dressuurfokkerij en bekend om de kracht en gedragenheid in beweging.

Overgrootvader Weyden is als ververver minder bekend, maar de Hannoveraan deed het in de sport misschien nog wel beter dan Ferro. Op de Olympische Spelen van Atlanta won de vos met Sven Rothenberger individueel brons en zilver met het Nederlandse team. Grootmoeder Silbria is de halfzus van Olymbria, de moeder van de hengst Don Olymbrio.

Kyton’s vijfde moeder, Elzabria, is de volle zus van de Olympische merrie Barbria en de volle zus van Gelbria, de moeder van de Grand Prix hengst OO Seven en de grootmoeder van GLOCK’s Voice. Deze bekende moederlijn leverde vele internationale en nationale dressuurpaarden, waaronder de ook de Grand Prix-paarden Ambria en Celiton.

Fokker: W. Goesten, Berkel-Enschot
Eigenaren: Rom Vermunt, Geesteren & H. en J. Bruinier, Spankeren

Aanvraag doen?

Neem eenvoudig contact met ons op.

Koen Brinkman

T: 06-30263274 / E: info@stalbrinkman.nl

Orderformulier

Vul het bestelformulier in

Willie Brinkman

T: 06-55854110 / E: info@stalbrinkman.nl